Door de komst van de Blu-ray zijn er twee audioformaten bijgekomen die de HD beelden met de HD audiokwaliteit moeten combineren. Waarschijnlijk heb je ze weleens op de cover zien staan; Dolby TrueHD en DTS master Audio. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

Dolby TrueHD is een audioformaat wat ontwikkeld is door Dolby en DTS master Audio is door DTS ontwikkeld. Beide bedrijven hebben verschillende audioformaten die je terug kunt vinden op receivers, DVD’s en Blu-ray films. Deze formaten zijn speciaal voor de Blu-ray films.

Dolby TrueHD kan audio data met een snelheid van 18 megabit per seconde weergeven en ondersteunt acht kanalen aan 25 bit, 96 Khz audio. Nu klinkt dat een beetje ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de weergave van details en het bereik van de audio vele malen hoger is dan die van Dolby Digital.

Bij formaten zoals de Dolby Digital en MP3 wordt de informatie uit het signaal verwijderd die onhoorbaar is, waardoor de audio-bestanden veel kleiner gemaakt kunnen worden. Dit wordt ook wel lossy compressie genoemd.

Echter de nieuwe formaten laten niets weg, maar comprimeren het audiosignaal zoveel mogelijk, wat ook wel lossless compressie genoemd wordt. Je kunt het vergelijken met het zippen van computerbestanden, daar ook geen bestanden verloren gaan. Deze codecs weten dus vooral goed om te gaan met audio en vooral meerkanaals audio.

editor | admin@texelhaven.nl

Related Posts